Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Nowcast Χιονοκακοκαιρίας 10-11/2 - Σε ποιες περιοχές θα μαίνονται οι χιονοπτώσεις- Ενδεικτικός χάρτης χιονόστρωσης Αττικής (Ισχύει 18:00 Τρίτη 10/2 - 12 :00 Τετάρτη)


 

 H αποκοπή ψυχρών  μαζών  έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Ο κυριότερος κορμός του ψύχους αναμένεται τις επόμενες ώρες να επισκεφτεί την χώρα μας . Ήδη είχαμε  πολύ δυνατές εξάρσεις χιονιού σε όλα τα Ανατολικά προσήνεμα με πολλές πεδινές περιοχές σε Αττική , Βοιωτία ,Εύβοια, Πελοπόνησο ,Κυκλάδες  και Κρήτη.Στην υπόλοιπη Ελλάδα το ψυχος θα δείξει την άγρια μορφή του πα'ολα αυτά τα φαινόμενα χιονιού από Βόρεια Ελλάδα φαίνεται να έχουν μετατοπιστεί εξ'ολοκλήρου στα νότια και ανατολικα (προσήνεμες στο Αιγαίο περιοχές) καθώς και την ενεργοποίση του Αιγαίου( παράγοντας  snow lake effect) που εν μέρει ευθύνεται για την ένταση των φαινομένων που είχαμε αυτές τις ώρες .


Τι πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες ώρες ;

Τα φαινόμενα περιορίζονται όλο και περισσότερο στην Ανατολική και νησιωτική χώρα ενώ υποψηφιότητα για χιονοπτωσεις έχει και η Πελλοπόννησος.Συγκεκριμένα οι ημιορεινές περιοχές κοντά στον Χελμό θα δέχονατι αλλεπάλληλα κύματα χιονοπτώσεων (χιονοεξάρσεις).Το κύμα αυτό της κακοκαιρίας υετικά θα μας επηρέασει με τον ίδιο βαθμό μέχρι και τις 7-8μμ .Ωστόσο απο εκεί και έπειτα τα φαινόμενα θα εντοπίζονται αντολικότερα.Μόνο σε Εύβοια ,Αττική , Κυκλάδες και Κρήτη θα συνεχίσουν .

Θερμοκρασία : -6 .. 4oC στην Βόρεια Ελλάδα ( στα ορεινά και -8 με -10) παγετός λόγω θερμοκρασιακής αναστροφής,  -3..8οC στην υπόλοιπη χώρα

Άνεμοι :θυελλώδεις ΒΔ 5-6 bf και στα Ανατολικά Β-ΒΑ 6-7bf

Όσον αφορά την Αττική με βάση τις δορυφορικές εικόνες αναμένεται να έχουμε ένα σημαντικό άνοιγμα του καιρού από τις 8μμ και έπειτα. Τα φαινόμενα θα περιοροστούν στις περιοχές κοντά στους ορεινούς όγκους με ιδιαίτερη έμφαση σε Πάρνηθα και Πεντέλη . Για ορισμένο διάστημα θα υπάρχει γενική εξασθένηση  .παρ'ολα αυτά η θερμοκρασία θα κατρακυλάει συνεχώς με το κύριο κύμα ψύχουν να εισέρεται στην περιοχή .Το βράδυ  θα αγγίξει το peak τηε ψυχρής μάζας την ευρύτερη περιοχή της χώρας .Από τα μεσάνυχτα και έπειτα θα αρχίσει να ξαναμπαίνει ο καιρός από Ανατολικά και Βα .Από το δυτικό τόξο μόνο η Πάρνηθα θα δίνει ορισμένο ορογραφικό υετό .Παρ'ολα αυτα αναμένουμε εκ νέου χιονοεισβολλή με επιδείνωση των φαινομέςνων στα Ανατολικά του νομού Προς τα ξημερώματα αναμένουμε γενικευμένο ξέσπασμα με  έντονες χιονοπτώσεις ακόμα και σε μηδενικό υψόμετρο( νιφάδες θα δει και το κέντρο) .Σοβαρά προβλήματα στην μετακίνηση θα υπάρχουν στα βόρεια του νομού καθώς το κύμα αυτό της κακοκαιρίας αναμένεται να είναι εξίσσου δυνατό.Ωστόσο καθώς κινούμαστε προς το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενούν . Με βάση τα τευλευταία προγνωστικά στοιχεία  θα σταματήσει η κακοκαιρία στον νομό από αυτό το σημείο και έπειτα με ορογραφικό υετό μόνο σε Πεντέλη και Πάρνηθα .

Θερμοκρασία : -3.. 5C στα Βόρεια  , -1 ... 6C σις υπόλοιπες περιοχές
 Άνεμοι : Β-ΒA 5-6 bf

Χάρτης χιονόστωσης - χιονόπτωσης






 Ο καιρός παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον .. Μείνεται συντονισμένοι για να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της κακοκαιρίας ..


Επίμέλεια-Σύνταξη:Άρης Τσιλιφώνης (aris_tsili)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι πάντοτε στην ελληνική και όχι σε greeklish και να κρατάτε επίπεδο στην συζήτηση μας.

Ευχαριστώ

Ο συντάκτης του blog.
Άρης Τσιλιφώνης(Aris_tsili)