Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Χιονιάς από τα παλιά για Αν.προσήνεμα-Χάρτης Χιονόστρωσης Αττικής 6-8/1-Πρόγνωση καιρού Ελλάδος 5-8/1-Χάρτες φαινομένων

Αλλεπάλληλη χιονο-κακοκαιρία αναμένεται να χτυπήσει την χώρα μετά από αυτή που εισέβαλλε την πρωτοχρονιά αυτήν την φορά όμως αναμένεται να αφήσει το στίγμα της.Έτσι αναμένεται να έχει ολοκληρωτικά διαφορετικά χαρακτηριστικά από την προηγούμενη με κυριότερη έμφαση στα Αν.προσήνεμα ενώ  ίσως να πρόκειται όχι μόνο για την ισχυρότερη κακοκαιριά του χειμώνα 14-15 αλλά και τις 7αετίας για την Αν.Στερεά. Όσον αφορά τα διαφορετικά χαρακτηριστικά ξεκινόντας από την διάταξη όπως βλέπουμε και στον παραπάνω χάρτη πρόκειται για μια " γνωστή" κίνηση/τροχιά του αυλώνα  για χιονιά Ανατολικών προσήνεμων ενώ ξυπνά μνήμες ιστορικών χιονιάδων για την πρωτεύουσα όπως του 2008,2006,2002.  Η κακοκαιρία  αναμένεται να έχει διάρκεια μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης (για προσήνεμα) με πιθανή παράταση μέχρι και την Πέμπτη. 


  

Επίσης η υποστήριξη (temp 500hPa) είναι κάτι παραπάνω από αξιοσημείωτη ενώ αποκαλύπτει την άγρια μορφή της κακοκαιρίας που αναμένεται να έχει τα ξημερώματα της Τρίτης που ίσως είναι και το peak για την Αττική όσον αφορά τα θέματα χιονοστρώσεων/χιονοπτώσεων. 




Η εισβολλή ψύχους από την Σιβηρία  όπως φαίνεται και στον χάρτη αναμένεται να ρίξει για τα καλά την θερμοκρασία σε μία κακοκαιρία διαρκείας με τον κυριότερο κορμό του ψύχους να αγγίζει τα Αν.προσήνεμα. 




Μια γενική εικόνα για την κατάσταση που θα επικρατήσει στην Ευρώπη το διάστημα 5-8/1.Μια κακοκαιρία μοναδικής μορφής από άποψη χιονιού για τα Βαλκάνια ,την Ρωσία,και την Τουρκία.Επίσης να τονιστεί το σκάψιμο του ψύχους από την άνοδο του αζωρικού αντικυκλώνα στα ενδότερα της Ευρώπης και η ΝΑ τροχιά της Trough προς Ελλάδα και Τουρκία.



  




Nowcast για τις επόμενες ώρες της Δευτέρας 5/1
Το ψύχος έχει εισβάλλει για αρχίσει να εισβάλλει στην χώρα μας Παρ'ολο που ήδη έχουν αρχίσει οι έντονες χιονοπτώσεις στα στην Βόρεια Ελλάδα και στην Θράκη όπως Φλώρινα,Κοζάνη ,Καστοριά,Κιλκίς ,Βέροια,Κομοτηνή,Αλεξανδρούπολη κλπ καθώς και στα Αν.προσήνεμα όπως στην Αττική ,την Εύβοια ,τα νησιά του Αν.Αιγαίου ,τα ορεινά της Πίνδου και της Πελοποννήσου  όπως επίσης και στην Θεσσαλία ωστόσο να σημειωθεί πως ο κυριότερος κορμός και το πιο δριμύ κομμάτι του ψύχους δεν έχει εισέλθει ακόμα στην χώρα. Καθώς προχωράμε  προς τις βραδυνές τα φαινόμενα θα εστιάζουν όλο και περισσότερο στα Αν.προσήνεμα ενώ η θερμοκρασία θα πέφτει κατακόρυφα σε όλη την χώρα .Έντονες χιονοπτώσεις αναμένονται σε Αττική Εύβοια,Βοιωτία και νησιά Αν.Αιγαίου ενώ από τα μεσάνυχτα και έπειτα ισχυρά φαινόμενα θα κυριαρχούν και στην Κρήτη. 

Άνεμοι :Βόρειες διευθύνσεις 5-7 bf

θερμοκρασία: -5C...4C στην βόρεια Ελλάδα,-3...6C στην Κεντρική και Δυτική Ελλάδα ,  -2...8C στην Νότια Ελλάδα  και την Κρήτη.

Αττική:Χιονοπτώσεις ήδη πλήττουν τον νομό κυρίως από τα 200μ σε ανατολική και δυτική Αττική .Μέχρι το απόγευμα αναμένονται on-off εξάρσεις ωστόσο από τις 9μμ και έπειτα τα χιόνια θα κατηφορίζουν στο νομό ενώ από τα μεσάνυχτα και έπειτα αναμένονται γενικευμένες χιονοπτώσεις σε όλο τον νομό με μεγάλη ένταση και διάρκεια.Αξιόλογες χιονοπτώσεις και χιονοστρώσεις θα σημειώνονται στα πεδινά και παραθαλάσσια  τμήματα του νομού κυρίως από τα ξημερώματα.





Πρόγνωση καιρού Ελλάδος 6/1


 Το πρώτο peak της κακοκαιρίας αναμένονται τα ξημερώματα της Τρίτης με χιονοπτώσεις πολύ έντονου χαρακτήρα στην Αν.Στερεά (Αττική Εύβοια) την ορεινή Πελοπόννησο την Πίνδο και την Κρήτη.Χιονοπτώσεις θα σημειώνονται κατά τόπους και στην Θεσσαλία.Έντονα φαινόμενα θα κυριαρχούν από τα ξημερώματα και στην Κρήτη με πιθανότητα ακόμα και χιονοκαταιγίδας και χιονοχάλαζου.Σταδιακή εξασθένηση αναμένουμε το απόγευμα με προβλεπόμενη έξαρση των φαινομένων το βράδυ.
       Επίσης να σημειωθεί ότι τα φαινόμενα θα έχουν μεγάλη ένταση και διάρκεια και αναμένεται να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Μαλακάσας καθώς και στην περιοχή του Βαρνάβα ,Γραμματικό,Νέας Μάκρης-Άγιος Πέτρος αλλά και στα Βόρεια-Βορειοανατολικά Προάστια και την Πεντέλη  καθώς  και στο ορεινό οδικό δίκτυο στην  Πάρνηθα και τους Θρακομακεδόνες,Καπαρέλι κλπ.Όσον αφορά την Εύβοια ειδικότερα στην Περιοχή της Δίρφυς ,την Στενή αλλά και την Νότια Εύβοια θα υπάρχουν πολλά προβλήματα.

 Θερμοκρασία : Σε κατακόρυφη πτώση.-10C...-3C στην βόρεια Ελλάδα,-6...2C στην Κεντρική Ελλάδα και δυτική Ελλάδα  -4...5C στην Νότια Ελλάδα  και την Κρήτη.


Άνεμοι :B-BA 5-7 bf   τοπικά 8-9bf στο Αιγαίο ,BΔ 5-7 f και στο Ιόνιο.








Πρόγνωση καιρού Ελλάδος 7/1 
Τα φαινόμενα θα εστιάζουν αποκλειστικά  στα Αν.προσήνεμα(Αττική ,Εύβοια),τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας αναμένεται ισχυρός ΟΛΙΚΟΣ παγετός αλλά χωρίς ιδαίτερα  φαινόμενα με κάποιες ενδεχόμενες χιονοπτώσεις στα ορεινά τις Πίνδου και της Πελοποννήσου.Από το βράδυ αναμένεται σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων.οι χιονοπτώσεις θα θα συνεχίζουν να εντοπίζονται μόνο στην Αττική ,στην Εύβοια και το Βόρειο Αιγαίο  με on -off εξάρσεις.

Θερμοκρασία: Σε συνεχή πτώση.-14C...-6C στην βόρεια Ελλάδα,-8...2C στην Κεντρική Ελλάδα και δυτική Ελλάδα  -6...5C στην Νότια Ελλάδα  και την Κρήτη.


Άνεμοι B-BΔ στο Ιόνιο 4-6bf ,BBA στο Αιγαίο 5-6 bf






Χάρτης χιονόστρωσης Αττικής 6-8/1




Πρόγνωση καιρού Πέμπτης:

Για την Πέμπτη δεν έχει κλειδώσει ακόμα για το αν θα υπάρχει παράταση των φαινομένων για Αν .προσήνεμα.Παρ'ολα αυτά όλη Ελλάδα η Ελλάδα θα βρίσκεται σε παγετό ειδικά τις πρωινές ώρες με πιθανά προβλήματα στις μετακινήσεις .Υπάρχει το ενδεχόεμνο παράτασης των φαινoμένων σε Αττική και Εύβοια όμως προτιμούμε να εκδόσουμε την πρόγνωση αυτή σε nowcast καθώς τα φαινόμενα
  αναμένεται να είναι κατά κύριο λόγο τοπικά.


 Προσοχή ιδιαίτερη στις μετακινήσεις.Τα φαινόμενα θα είναι πρωτόγνωρα ισχυρά για Αττική και Εύβοια.Για οποιαδήποτε αλλαγή στα δεδομένα θα εκδοθεί nowcast.Για άλλη μια φορά ας αφήσουμε τον καιρό να μιλήσει .Περιμένουμε έναν από τους σπουδαιότερους ίσως και ιστορικούς για Αν.Στερεά.Μείνετε συντονισμένοι.

Επιμέλεια -Σύνταξη :Άρης Τσιλιφώνης(aris_tsili)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι πάντοτε στην ελληνική και όχι σε greeklish και να κρατάτε επίπεδο στην συζήτηση μας.

Ευχαριστώ

Ο συντάκτης του blog.
Άρης Τσιλιφώνης(Aris_tsili)