Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Έκτακτο nowcast-Πρόγνωση καιρού Αττικής Τρίτη-Τετάρτη-Χάρτης χιονόστρωσης - χιονόπτωσης Αττικής


Ενδεικτικός χάρτης χιονόστρωσης Αττικής την περίοδο 8-9/1


Επισημάνσεις:

1.Οι διακεκομμένες γραμμές δεξιά του χάρτη δείχνουν την πιθανότητα να γίνει αυτό το είδος χιονόστρωσης στις περιοχές αυτές.

2.Στο χάρτη βλέπετε την περιοχή σας και αν είναι εντός ή κατά μήκος των ορίων της κάθε χρωματιστής γραμμής τότε θα έχετε τον ενδεικτικό ύψος χιονόστρωσης.

3.Typical snowcover->πάσπαλο
Σοβαρή επιδείνωση του καιρού αναμένεται τις επόμενες ώρες στην χώρα μας από τα ΒΑ ,κυρίως από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι  η ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της Εύβοιας και της Αττικής.

Ας αναλύσουμε  τον  καιρό της Αττικής:

Επόμενες ώρες: 
Ανάπτυξη νεφώσεων στα βόρεια-βορειονατολικά ορεινά καθώς και από την Πάρνηθα που θα έχουν την τάση να πυκνώνουν ενώ αισθητή θα αρχίσει να γίνεται η πτώση της θερμοκρασίας από το απόγευμα κυρίως.Από το  βράδυ θα αρχίσουν να εκδηλώνονται οι πρώτες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Πεντέλης ενώ μετά τα μεσάνυχτα την σκυτάλη θα πάρουν τα βόρεια προάστια των Αθηνών.Από  ότι φαίνεται κατά την είσοδο του συστήματος αναμένεται βίαιο ξέσπασμα των φαινομένων ενώ δεν είναι απίθανο να δούμε και χιονοχάλαζο  στα ανατολικά του νομού.Τις ώρες λίγο πριν το ξημέρωμα(4π.μ) σκυτάλη θα πάρουν και οι χαμηλότερες περιοχές του νομού και χιονοπτώση θα αρχίσει και στο κέντρο των Αθηνών.Θα αρχίσουν να σημειώνονται αξιόλογες χιονοστρώσεις από το ύψος της Αττικής οδού και πάνω.

Πρόγνωση καιρού Αττικής Τρίτη 8/1/2013:
Περαιτέρω επιδείνωση του καιρού αναμένουμε από το πρωί( 8-10π.μ )  και έντονες χιονοπτώσεις θα σημειώνονται σε ολόκληρο τον νομό μέχρι και το κέντρο της Αθήνας ενώ τα φαινόμενα θα έχουν εντυπωσιακά έντονο χαρακτήρα.Χιονοπτώσεις θα σημειώνονται μέχρι και τα παραθαλάσσια τμήματα.Στα βόρεια του νομού το χιόνι θα είναι πυκνό και θα γίνεται χιονόστρωση . Θα χαμηλότερα τμήματα του νομού θα το πιάνει και στις εύκολες επιφάνειες.Στη συνέχεια αναμένουμε πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων,αν και τα φαινόμενα θα επιμένουν και με έντονες εξάρσεις στα βόρεια του νομού.Ανοίγματα στην ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου.Από το μεσημέρι νέο κλείσιμο με νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης και πολύ έντονες χιονοπτώσεις και μέσα στο λεκανοπέδιο.Ειδικά πάνω από τα 200μ τα φαινόμενα θα είναι  αξιοσημείωτα και οι χιονοπτώσεις πολύ πυκνές.Πιο ασθενή αλλά υπαρκτά φαινόμενα και στο κέντρο και νοτιότερα.Με τα τωρινά στοιχεία αναμένεται παύση των φαινομένων από το βράδυ ενώ συζητιέται και νέα ,πιο εξασθενημένη προέκταση της trough να έχουμε και την Τετάρτη αλλά πιο λίγα φαινόμενα.

Άνεμοι:Με βόρειες διευθύνσεις 3-5 bf και από το βράδυ ΒΒΑ


Θερμοκρασία:-4... 1 στα βόρεια του νομού  -1..5 στον υπόλοιπο νομό


Πρόγνωση καιρού Τετάρτης 9/1/2013: 
Επειδή είναι ακόμη ρευστά τα στοιχεία για εκείνη την ημέρα θα προτιμούσαμε για πιο έγκυρη πρόγνωση να σας την παραθέσουμε αύριο με τα νέα στοιχεία των τρεξιμάτων ,snoundings(ραβδιοβολήσεων)



 Επισημάνσεις:
1.To ποσοστό τοις εκατό κάτω από την ένταση της χιονόπτωσης δείχνει την πιθανότητα χιονόστρωσης.
2.Τα υψόμετρα δείχνουν από που θα αρχίσει αυτό το είδος χιονόπτωσης.
3.Οι διακεκομμένες  γραμμές δεξιά του χάρτη δείχνουν την πιθανότητα να γίνει αυτό το είδος χιονόπτωσης στις περιοχές αυτές.

Ο αναγνώστης καλείτε λόγω της ρευστής κατάστασης που επικρατεί να αντιμετωπίσει την εκτίμηση με κριτική σκέψη και να διατυπώσει τα συμπεράσματα του.

Επιμέλεια-Σύνταξη:Άρης Τσιλιφώνης- (aris_tsili123)

2 σχόλια:

  1. Kυριε Άρη στα δυτικά προάστεια(Κορυδαλλός) ενδέχεται κάποια χιονόπτωση???...για χιονοστρωση ούτε καν λόγος έτσι?...ευχαριστώ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι πάντοτε στην ελληνική και όχι σε greeklish και να κρατάτε επίπεδο στην συζήτηση μας.

Ευχαριστώ

Ο συντάκτης του blog.
Άρης Τσιλιφώνης(Aris_tsili)