Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Δριμύ ψύχος εν όψει.Ανάλυση-Εκτίμηση καιρού Αττικής 6-8/1-Χάρτης χιονοπτώσεων λεκανοπεδίου,πιθανότητα χιονόστρωσης


Όπως σας είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα αναμένουμε  δριμύ ψύχος να επηρεάσει την χώρα μας τις προσεχείς ημέρες.Παρακάτω θα αναλύσουμε το κύμα κακοκαιρίας ,τα διαγράμματα,θα παραθέσουμε πρόγνωση καιρού Αττικής τα Θεοφάνεια 6/1 μέχρι και 8/1. 

Όπως είχαμε αναφέρει  άνοδος του Αζωρικού αντικυκλώνα μέχρι και την  περιοχή της ΒΔ Ευρώπης ωθεί πολικές αέριες μάζες από την Ανατολική Ρωσία στην περιοχή των Ανατολικών Βαλκανίων συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας.Οι πολικές αυτές μάζες θα μας επηρεάσουν σε δύο διαδοχικά κύματα.Το πρώτο κύμα αναμένεται να είναι την Κυριακή των Θεοφανείων ου θα δώσει χιονοπτώσεις στην Αν.Στερεά ,την Εύβοια,τους νομούς Βοιωτίας ,Φθιώτιδας και Μαγνησίας ακόμη και σε πολύ χαμηλό υψόμετρο.Τώρα για το δεύτερο σοβαρό κύμα που θα μας επισκεφτεί από το βράδυ Δευτέρας προς Τρίτη.Αξιόλογες χιονοπτώσεις με βάσει τα τελευταία στοιχεία αναμένονται στα ανατολικά προσήνεμα  και μάλιστα θα κατεβάσει τα υψόμετρα στις προαναφερθέντες περιοχές ακόμα και σε πεδινά τμήματα ιδίως της Αττικής . της  Εύβοιας καθώς και της Βοιωτίας.ιδιαίτερη προσοχή συνίσταται καθώς τα φαινόμενα θα έχουν έντονο χαρακτήρα.
 Εδώ βλέπουμε  την υποστήριξη που θα έχουμε για αύριο Κυριακή 6/1 των Θεοφανείων.Αυτός ο παράγοντας θα συντελέσει σε αξιόλογα ποσά υετού,κυρίως στα ανατολικά προσήνεμα.
 
Εδώ βλέπουμε  το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας που αναμένεται να μας επηρεάσει. Η μάζα του ψύχους στα 500hPa φαίνεται να αγγίζει και την περιοχή μας στα ανατολικά κράσπεδα της.



 Πρόγνωση καιρού Αττικής   6/1/2013:
Σφοδρή κακοκαιρία διαρκείας αναμένεται να επηρεάσει τον νομό της Αττικής από τα Θεοφάνεια.Από την αρχή της ημέρας χιονοπτώσεις θα σημειώνονται ακόμα και στα ημιορεινά τμήματα της Πάρνηθας και της Πεντέλης ενώ πρόσκαιρα νιφάδες θα δουν και τα ψηλότερα βόρεια προάστια των Αθηνών.Τοποθετώ σαν ενδεικτικό υψόμετρο τα 400μ Δυτική Αττική και 350μ Α-ΒΑ Αττική με προοπτική και λίγο πιο κάτω έως και τα 300μ στα ΒΑ εάν υπάρξει υετός.Στον Υμηττό εκτιμάται ότι ενδεικτική χιονόπτωση θα αρχίζει από τα 600μ.Βροχές με την μορφή όμβρων(οn-off μπόρες) στο λεκανοπέδιο ενώ από το μεσημέρι ο καιρός θα αρχίσει να εμφανίζει ανοίγματα.Κλειστός θα παραμείνει ο καιρός στα βόρεια του νομού μέχρι και αργά το μεσημέρι -απόγευμα ενώ από το βράδυ τα φαινόμενα θα τείνουν προς εξασθένιση και ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη για τα μετέπειτα βελτίωση.


Άνεμοι:Β-ΒΑ  5-6bf
 Θερμοκρασία :0...9oC στα  βόρεια του νομού 5...12οC στον υπόλοιπο νομό
Πρόγνωση καιρού Αττικής  7/1/2013: 
Βελτιωμένος σε σχέση με εχτές θα ξεκινήσει ο καιρός στην Αττική  και με διάσπαρτες νεφώσεις και χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στα ορεινά τμήματα της Πάρνηθας και της Πεντέλης.Από το μεσημέρι απόγευμα θα αρχίσει έντονη πτώση της θερμοκρασίας και οι νεφώσεις θα πυκνώσουν σημαντικά στην ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου.Από το βράδυ θα αρχίσουν να εμφανίζονται οι πρώτες χιονοπτώσεις στα ημιορεινά έως και τα βόρεια προάστια ενώ μετά τα μεσάνυχτα σκυτάλη παίρνει και το κέντρο της Αθήνας.Αργά την νύχτα θα σημείωνονται εντονές χιονοπτώσεις κατά περιόδους και θα εμφανίζονται οι πρώτες χιονοστρώσεις. 


Θερμοκρασία:-2...6οC  στα βόρεια του νομού   3...9οC στον υπόλοιπο νομό


Άνεμοι:Β-ΒΔ  4-5 bf που από το βράδυ θα ενταθούν ελαφρώς  
Τρίτη 8/1/2013 : 
Τα τελευταία τρεξίματα των αριθμητικών μοντέλων δείχνουν σφοδρές χιονοπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή του λεκανοπεδίου μέχρι και τα πεδινά.Να σημειωθεί ότι τα φαινόμενα θα έχουν εξαιρετικά έντονο χαρακτήρα και ολόκληρο το λεκανοπέδιο θα μπει σε λευκό κλοιό.Λεπτομέρειες σε εκ νέου άρθρο  αύριο με τα έγκυρα στοιχεία



Ενδεικτικός χάρτης χιονοπτώσεων χιονοστρώσεων για το διάστημα 7(από το βράδυ)-9/1 


 


Επισημάνσεις:
1.To ποσοστό τοις εκατό κάτω από την ένταση της χιονόπτωσης δείχνει την πιθανότητα χιονόστρωσης.
2.Τα υψόμετρα δείχνουν από που θα αρχίσει αυτό το είδος χιονόπτωσης.
3.Οι διακεκομμένες  γραμμές δεξιά του χάρτη δείχνουν την πιθανότητα να γίνει αυτό το είδος χιονόπτωσης στις περιοχές αυτές.

Ο αναγνώστης καλείτε λόγω της ρευστής κατάστασης που επικρατεί να αντιμετωπίσει την εκτίμηση με κριτική σκέψη και να διατυπώσει τα συμπεράσματα του.

Θα δημοσιευτεί νέα άρθρο με τα στοιχεία για 7-9/1.Μείνετε συντονισμένοι.

Επιμέλεια:Άρης Τσιλιφώνης -(aris_tsili)




2 σχόλια:

  1. Καλημέρα και συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά!Μια ερώτηση θέλω να κάνω γιατι δεν πολυκαταλαβαίνω τον χάρτη.Στην Παιανία που μένω.περίπου 200 μέτρα ειναι το υψόμετρο,υπάρχει περίπτωση χιονόστρωσης 35με55%;Ευχαριστώ πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι πάντοτε στην ελληνική και όχι σε greeklish και να κρατάτε επίπεδο στην συζήτηση μας.

Ευχαριστώ

Ο συντάκτης του blog.
Άρης Τσιλιφώνης(Aris_tsili)