Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Μερομήνια 2013-2014 | Αποκλειστικά για Ανατολική Στερεά Ελλάδα ** Προστέθηκε ο Χειμώνας

Τα μερομήνια , ένα μέσο προβλεψης καιρου μακροπροθεσμα ειναι ένας τρόπος που  αποσκοπεί στο ότι παρατηρώντας τον καιρό του Αυγούστου σε ενα καθορισμένο χρονικό διάστημα όπως ορίζονταν απο τους παλαιούς να αποδώσει τον καιρό του έτους .Πολλοί μετεωρολόγοι αμφισβητούν και κατακρίνουν το γεγονός αυτό όμως  πρέπει να αποδεχτούμε ότι από έμπειρους παλαιούς προγνωστές μερομηνίων πολλές φορές  πετυχαίνουν με ασυνόθιστη ακρίβεια μεγάλαμετεωρολογικά γεγονότα.Εμείς επειδή υποστηρίζουμε και τις δύο πλευρές θα αποδώσουμε τον καιρό τους έτους όπωςτον παρατηρήσαμε αλλά σε συνδυασμό με χάρτες από τα παγκόσμια κλιματικά μοντέλα .

Έχουμε  και λέμε ..





Νοέμβρης 2013
 Νοέμβρης μπαίνει με αρκετά ψυχρό μοτίβο καθώς ήδη η εποχή βαδίζει σε χειμερινό επίπεδο  ενώ η ατμόσφαιρα φαίνεται ξηρή και άνυδρη χωρίς πολλές βροχές τουλάχιστον στη αρχή ενώ καθώς βαδίζουμε προς τον μέσον φαίνεται να καταλαμβάνει το βροχερό σκηνικό με ήπιες σχετικά θερμοκρασίες.Μετά τον μέσο του  θα γίνει πιο ήπιος ο καιρός χωρίς να λείπουν οι χαμηλές πρωινές θερμοκρασίες ενώ σχετική υγρασία με ηλιοφάνεια θα κυριαρχεί . Προς το τέλος του αναμένεται εκ νεου πτώση και κακοκαιρία.


Geopotential Anomaly at 850 hPa for Nov 2013
Δεκέμβρης 2013 Ίσως από τους πιο κρύους Δεκέμβριους αυτή την δεκαετία από ότι φαίνεται . Ο μήνας θα ξεκινήσει με φυσιολογικό για την εποχή καιρό προσωρινά 'Ομως μεγάλες μάζες ψύχους να επισκέπτονται την περιοχή μας και σίγουρα να  βάζουν για τα καλά τον χειμώνα από νωρίς κυριος το 1ο δεκαημερο .. Από την αρχή του μήνα φαίνεται άρδην εξέλιξη του καιρού με έντονη πτώση της θερμοκρασίας που θα διαδεχθεί όλο τον υπόλοιπο .Όσον αφορα αφορά τώρα κάποια ξεσπάσματα Φθινοπώρου ίσως κατά την μέση του μήνα με βροχές ενδέχονται όμως από τα τέλη του μήνα φαίνονται πιθανότητες ακόμα και για χιόνια με αρκετή δυναμική ενώ ίσως πλησιάσουν και στα χαμηλα τμηματα του νομού της Αττικής μιας και οι παρατηρήσεις δείχνουν για έντονο κρύο .Δεν γνωρίζουμε αν θα πάρει σίγουρα αυτή την τροπή ο καιρός μας πάντως υπάρχει σοβαρή πιθανότητα για  ψύχος προς στα τέλη του μήνα.




Ιανουάριος 
 Ο Ιανουάριος θα αρχίσει με ψυχρή εισβολλή και κρύο για την εποχή καθώς και κακοκαιρία.Από τις 5  του μηνος ομως μπαινουν οι αλκυονιδες μερες με την σχετικη καλοκαιρια και την πρωινη υγρασια .Αυτό το σκνικό θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 20 του μηνός ενώ στη συνεχεια αναμενεται ψυχρη εισβολλη διχως ομως την πιθανότητα χιονιά σε χαμηλά υψόμετρα  . Ο μήνας θα κυλήσει ομαλά μέχρι το τέλος του.
 
Φλεβαρης
Με το ίδιο σκηνικό θα μπει και ο Φλεβάρης με ήπιες σχετικά θερμοκρασίες και αρκετά ξηρο χωρις βροχες καιρο.Όμως από τις 10-15 του μήνα ίσως έχουμε την πιο σοβαρή χειμερινή εισβολή με χιόνια ακόμα και σε χαμηλότερα υψόμετρα . Ίσως στα μέσα του μήνα να είναι ο μεγάλος χιονιάς του έτους από ότι φαίνεται όμως δεν φαίνεται το ψύχος να διαρκεί πολύ.Ήπιες θερμοκρασίες και χωρίς αξιόλογα φαινόμετα μέχρι το τέλος όμως με αρκετή επιφύλαξη φαίνεται και ένα δεύτερο κύμα ψύχους πρρος το τέλος του μήνα όμως όχι με τόσο αξιόλογα φαινόμενα όπως το προηγούμενο.
 

Μάρτιος
 Ο Μάρτιος φαίνεται να μπαίνει εξασθενημένος με φυσιολογικές θερμοκρασίες για την εποχή και ίσως κάποιες βροχοπτώσεις από τα τέλη του μηνός .Ένα τελευταίο κύκνειο άσμα το  χειμώνα φαίνεται από τις 20 του μηνός με κάποια χιόνια στα ορεινά κυρίως αλλά και χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι το τέλος του μήνα.Προς το τέλος του μήνα ίσως έχουμε χιονιά ορεινών καθώς οι θερμοκρασίες θα είναι αρκετά ευνοικές για εκείνα τα υψόμετρα παρά το γεγονός οτι γινεται μεγαλυτερη η μερα.

 

Ελπίζουμε να σας καλύψαμε.Ας έχουμε ένα καλό έτος με πολλά καιρικά  φαινόμενα.

Σας Ευχαριστούμε που στηρίζετε το meteogroup .




Επιμέλεια-Σύνταξη:Άρης Τσιλιφώνης(Administartor)

Παρατηρήσεις :


1.Οι προβλέψεις των μερομηνίων γίνονται με το παλιό ημερολόγιο


2.Να τονιστεί ότι η προσπάθεια είναι καθαρά ερασιτεχνική

Πηγή Χαρτών :Ibimet Institute of Meteorology (Saesonal Forecast for Europe)

1 σχόλιο:

Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι πάντοτε στην ελληνική και όχι σε greeklish και να κρατάτε επίπεδο στην συζήτηση μας.

Ευχαριστώ

Ο συντάκτης του blog.
Άρης Τσιλιφώνης(Aris_tsili)