Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Εκτίμηση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας την περίοδο των Φώτων - Ανάλυση- Έρχεται χιονιάς ανατολικών προσηνέμων ;

 



Εδώ και καιρό σας είχαμε αναφέρει πως υπάρχουν πιθανότητες για ψυχρή εισβολή την περίοδο μετά των Φώτων. Σύμφωνα με τα τελευταία runs(τρεξίματα) των αριθμητικών μοντέλων διαφαίνεται μια διχογνωμία. Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση της μακροπρόθεσμης εκτίμησης θεωρώ σημαντικό να ξέρετε πως κλειδιά για αυτήν την ατμοσφαιρική διαταραχή θα είναι η κίνηση του αντικυκλώνα στις Αζόρες καθώς και στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης μέχρι και την Ιταλία καθώς και η κίνηση της through που θα δημιουργηθεί στη Σκανδιναβία-Ανατολική Ρωσία αλλά ακόμη δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε την ακριβή κίνηση του αυλώνα λόγω της δύσκολης προβλεψιμότητας. Όπως ήδη σας προανέφερα παραπάνω παρατηρείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία μια διχογνωμία στα καιρικά μοντέλα.Συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο σενάρια, τα οποία είναι όλα ανοιχτά,για τον αναμενόμενο καιρό μετά των Φώτων.Λόγω το ότι ο Αζορικός αντικυκλώνας ισχυροποιείται εκείνη την περίοδο ,φτάνοντας έως και την Μ. Βρετανία αναγκάζει ψυχρές αέριες μάζες σε συνδυασμό με ένα βαρομετρικό χαμηλό το οποίο βρίσκεται στην βορειοανατολική Ευρώπη (κοντά στην Σκανδιναβία)και οργανώνεται να κατευθυνθεί ή ανατολικά της Ελλάδας (προς Τουρκία) χωρίς βέβαια να επηρεάσει την Ελλάδα ή νοτιοανατολικά επηρεάζοντας και την Ελλάδα με κάποιες χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.




. Υπάρχουν λοιπόν τα εξής σενάρια :

(50% πιθανότητα επιβεβαίωσης))No1(Gfs Europe,GEFS enseble)Να κινηθεί η through ΝΑ στα παράλια του Εύξεινου Πόντου,Αν.Τουρκίας Θράκης με την ψυχρή αέρια μάζα να αγγίζει ανατολικά προσήνεμα δίνοντας χιόνια ακόμα και σε πεδινές περιοχές των ανατολικών προσήνεμων της Ελλάδας.




(30%)No2(GEM)Η through να πάρει πορεία προς Ανατολάς μέχρι και την Αν.Τουρκία ,Ιράκ λόγω της ισχυροποίησης του Αζωρικού αντικυκλώνα που συνδυάζεται με ήπιες καιρικές συνθήκες για την περιοχή μας και κυριολεκτικά ανεπηρέαστη.




(20%)No3(ECMWF)Η through να επηρεάσει μόνο την Τουρκία με λιγότερο ψυχρές μάζες να επηρεάζουν την χώρα μας και συνεπώς δεν τίθεται πιθανότητα για ψύχος καθώς και για χιονοπτώσεις στα προσήνεμα.




No4(UKMO):δείχνει τάση για κίνηση του αυλώνα όπως στην περίπτωση του gfs ανατολικά της Τουρκίας αλλά ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει.




H κατάσταση όπως καταλαβαίνεται είναι πάρα πολύ ρευστή και τα πράγματα φαίνεται να ξεκαθαρίζουν πολύ αργότερα,ίσως από τις 2-3 Γενάρη να ξέρουμε με βεβαιότητα.Εμείς απλώς αναφέραμε την τάση που επικρατεί.

Θα ακολουθήσουν νεότερες αναλύσεις με τα έγκυρα στοιχεία για την εξέλιξη του καιρού.Μείνετε συντονισμένοι για ενημερώνεστε και από το chat καθώς ο καιρός το Φώτων παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.




Επιμέλεια-Σύνταξη :KifissiaMeteo σε συνεργασία όσον αφορά με τα καιρικά μοντέλα με τον Άρη Τσιλιφώνη(aris_tsili123)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι πάντοτε στην ελληνική και όχι σε greeklish και να κρατάτε επίπεδο στην συζήτηση μας.

Ευχαριστώ

Ο συντάκτης του blog.
Άρης Τσιλιφώνης(Aris_tsili)