Κυριακή, 29 Απριλίου 2012

Το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής προκαλεί βαρείς χειμώνες στο Βόρειο ΗμισφαίριοΜια νέα έρευνα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Τζώρτζια συνδέει το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής με το κύμαψύχους που σαρώνει το Βόρειο Ημισφαίριο τα τελευταία χρόνια.

Από τη στιγμή που το επίπεδο των πάγων της Αρκτικής έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδό του το 2007, έχουν παρατηρηθεί αυξημένες χιονοπτώσεις σε μεγάλες περιοχές των βόρειων Ηνωμένων Πολιτειών, της Βορειοδυτικής και Κεντρικής Ευρώπης και της Βόρειας και Κεντρικής Κίνας.

Κατά τους χειμερινούς μήνες των περιόδων 2009-2010 και 2010-2011 καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες χιονοπτώσεις στην ιστορία.

Όπως αναφέρει η Τζούντιθ Κέρι, πρόεδρος της Σχολής Επιστημών της Γης και της Ατμόσφαιρας τουGeorgia Tech “τα ευρήματα δείχνουν πως η απομείωση του στρώματος του πάγου στον Αρκτικό Ωκεανό συνδέεται με βαρείς χειμώνες στο Βόρειο Ημισφαίριο”.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στις 27 Φεβρουαρίου στην ηλεκτρονική έκδοση της επιθεώρησης Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ερευνητές από το Georgia Tech, την Ακαδημία Επιστημών της Κίνας και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια συνέλεξαν δεδομένα παρατήρησης της περιόδου 1979-2010 και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μείωση των εαρινών πάγων της Αρκτικής κατά 1 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα -μια έκταση όσο η Αίγυπτος- συμπίπτει και συνδέεται με μεγαλύτερες του κανονικού χιονοπτώσεις.

Η ανάλυση αποκάλυψε δύο βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στις ασυνήθιστα υψηλέςχιονοπτώσεις: αλλαγές στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία και μεταβολές στη σύσταση των υδρατμών, οι οποίες συνδέονται με την απομείωση του πάγου της Αρκτικής, ιδιαίτερα κατά τους εαρινούς και θερινούς μήνες.

Οι μεταβολές αυτές ευνοούν τη μετακίνηση ψυχρών αερίων μαζών σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη.
 πηγή:econews.gr

2 σχόλια:

  1. ίσως το λιώσιμο στην θάλασσα να αυξήσει κατα πολύ το νερό της θαλασσας; Μποροει αυτή ομως να είναι ηα καταστροφή μας; Ο καιρός έχει αλλάξει και θα συνεχίζει να αλλάζει! Σε αυτό δεν ευθύνετε μόνο το λιώσιμο των πάγων αλλά κια άλλοι παράγοντες όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι πάντοτε στην ελληνική και όχι σε greeklish και να κρατάτε επίπεδο στην συζήτηση μας.

Ευχαριστώ

Ο συντάκτης του blog.
Άρης Τσιλιφώνης(Aris_tsili)